Maataloustieteen päivät 2016

Maataloustieteen Päivät 2016 järjestetään Helsingissä Viikissä 12.–13. tammikuuta. Päivien ohjelma kattaa viimeisimpiä tutkimustuloksia maataloustieteiden eri aloilta. Tilaisuus on tarkoitettu tutkijoille, opettajille, yrittäjille ja asiantuntijoille hallinnossa, neuvonnassa ja yritysmaailmassa. Vuoden 2016 päivien teeman on: Työkaluja menestykseen. 

Kevään aikana pyysimme ehdotuksia kokonaisista sessioista Maataloustieteen päiville. Saimme runsaat 50 sessioehdotusta, joista olemme koostaneet seuraavat sessiokokonaisuudet:

  • Tuotantoeläinten terveys
  • Kilpailukykyinen hevostalous
  • Kestävä lehmä ja maidontuotanto
  • Resurssitehokas naudanlihan tuotanto
  • Arktinen maa- ja puutarhatalous
  • Maatilojen yhteistyö
  • Orgaaniset lannoitus- ja maanparannusaineet
  • Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon
  • Genomiikka ja geenivarojen suojelu
  • Maatalousyrittäjyys ja hyvinvointi
  • Hyvinvointia maatalous- ja puutarhatuotteista
  • Ruokaketjun kestävyys ja ravinteiden kierrätys
  • Säävaihtelu ja riskien hallinta kasvintuotannossa
  • Kasvinsuojelu uudistusten edessä
  • Ympäristökuormitus ja seuranta
  • Maatalous, maaseutu ja politiikka muutoksessa
  • Hinnat ja markkinat ruokaketjussa
  • Biotalous:Uudet suunnat ja ennakointi
  • Automaation tekninen kehitys
  • Kehitysmaiden ruokaturva
  • Monivaikutteinen luomu
  • Neuvonta ja opetus

Päivien abstraktit (lyhyet) on kerätty pdf-julkaisuksi, joka löytyy osoitteesta:

www.smts.fi/MTP2016/abstracts

Posteriohjelma

http://www.smts.fi/fi/posterProgram2016

HUOM! Kaikki sähköiseen julkaisuun toimitetut artikkelit löytyvät tästä julkaisusta. Sivun alalaidassa on listaus tämän julkaisun artikkeleista aakkosjärjestyksessä otsikoittain. Kaikista esitelmistä tai postereista ei kuitenkaan ole toimitettu artikkelia, mistä johtuen kyseisen esityksen tai posterin nimessä ei ole linkkiä artikkeliin. Mikäli huomaat oman artikkelisi puuttuvan, otathan yhteyttä: tiedotus(at)smts.fi

Näin viittaat tässä julkaisussa ilmestyneeseen artikkeliin:
Artikkelin kirjoittajien nimi/nimet. 2016. Artikkelin nimi. Julkaisussa: Maataloustieteen Päivät 2016 [verkkojulkaisu].
Suomen Maataloustieteellisen Seuran julkaisuja no 33. Toim. Nina Schulman ja Janne Helin.
Viitattu [tähän päivämäärä, jolloin viittaus tehty]. Julkaistu 13.1.2016. Saatavilla Internetissä:
www.smts.fi (kyseisen artikkelin nimi). ISBN 978-951-9041-62-9.

Päivien ohjelma

Päivien avaus,
Maataloustieteellisen Seuran puheenjohtaja Laura Alakukku

Ruokasektorin uudistuva liiketoiminta – digitaalista palvelua, fanitusta ja brittimakkaroita takakontista,
KTT Aki Koponen

Paneeli

Tuoko biotalous nostetta ruokasektorille,
pj. Maataloustieteellisen Seuran varapuheenjohtaja Pirjo Mäkelä

Hinnat ja markkinat ruokaketjussa 1.
Elintarvikkeiden hintamarginaalit Suomessa,
Ari Peltoniemi, Kuluttaja-tutkimuskeskus

Vertikaalinen hinnan välittyminen EU:n maitomarkkinoilla,
Hanna Karikallio, PTT

Measuring the market power of Finnish food retailers,
Xavier Irz, Luke

Empirical analysis of price relations along the Finnish supply chain of selected meat, dairy and egg products: a dynamic panel data approach,
Antonios Rezitis, HY

Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 1.

Mikrolevät lypsylehmien ruokinnassa: 1. Maidontuotanto,
Anni Halmemies-Beauchet-Filleau, HY

Mikrolevät lypsylehmien ruokinnassa: 2. Valkuaisen hyväksikäyttö,
Marjukka Lamminen, HY

Rypsi, härkäpapu ja mikrolevä (Spirulina platensis) lypsylehmien valkuaistäydennyksenä,
Seija Jaakkola, HY

Härkäpapu ja sinilupiini lypsylehmien valkuaisrehuna,
Marketta Rinne, Luke

Arktinen maa- ja puutarhatalous

Arktinen ruoantuotanto – mitä lisäarvotekijöitä pohjoinen sijainti tuo ruoantuotantoomme?
Jaana Kotro, Luke

Teknologia arktisuuden hyödyntämisessä,
Liisa Pesonen, Luke

Arktinen ruoantuotanto laatujärjestelmäkontekstissa,
Marjo Särkkä-Tirkkonen, Ruralia HY

Arktisuuden vaikutukset eläinperäisen tuotannon vastuullisuuteen,
Lotta Heikkilä, Luke

Porotalouden kestävyyttä tukevat toimenpidemallit,
Kaija Saarni, Luke

Ympäristökuormitus ja seuranta 1

Yields, nitrogen balance and leaching of grass leys as effected by nitrogen fertilization,
Elena Valkama, Luke

Reinforce dissolved phosphorus abatement: optimal eutrophication management must acknowledge coupled element cycles,
Antti Iho, Luke

Biokaasuketjun ravinne- ja energiataseet sekä ilmastovaikutukset,
Elina Tampio, Luke

Pitkäaikaisessa tutkimuksessa luomuviljely vähensi typpikuormitusta,
Riitta Lemola, Luke

Tuotantoeläinten terveys 1.

Eläinten hyvinvointituella terveyttä ja hyvinvointia nauta- ja sikatiloille,
Kauko Koikkalainen, Luke

Tuotantoeläinten terveydenhuollon seurantajärjestelmät osana vastuullista ruokaketjua,
Pirjo Kortesniemi, ETT ry

Afrikkalaisen sikaruton taudin-purkauksen simuloidut taloudelliset vaikutukset Suomessa,
Jarkko Niemi, Luke

Sikojen terveydenhuoltorekisteri sikavan tuloksia 2014,
Sanna Nikunen, ETT ry

Resurssitehokas naudanlihantuotanto

eMulli - Ruokinnan suunnittelu- ja tulosennusteohjelma lihanautojen loppukasvatukseen,
Arto Huuskonen, Luke

Naudanlihantuotannon ympäristövaikutukset,
Maiju Pesonen, Luke

Suomalaisen naudanlihan ympäristövaikutukset ja toimintaehdotukset niiden vähentämiseksi,
Hannele Pulkkinen, Luke

Väkirehuruokinnan vaikutus maitorotuisten sonnien kasvu- ja teurasominaisuuksiin,
Katariina Manni, HAMK

Genomiikka ja geenivarojen suojelu (kasvi)

Laatu löytyy pensaasta – tutkimus lisää marjojen geenivarakokoelmien hyödynnettävyyttä,
Saila Karhu, Luke

Perunantyvi- ja märkämätää aiheuttavan Dickeya solani -bakteerin genomisekvensointi,
Minna Pirhonen, HY

Omenanviljelyyn kestävyyttä paikallislajikkeista,
Tuuli Haikonen, Luke

Muuntogeenisten kasvien kansallisten viljelykieltojen sosioekonomiset vaikutukset suomalaisella maatilalla,
Heini Toikkanen, Luke

Hinnat ja markkinat ruokaketjussa 2.

Elintarvikesektorin rahavirtojen kehitys Suomessa,
Kyösti Arovuori, PTT

Kotitalouksien ruoka- ja juomamenojen jakaantuminen elintarvikeketjussa,
Marja Knuutila, Luke

First glance at the impact of growing private labels on local food suppliers in Finland,
Xing Liu, Luke

Muuttuva maatalouspolitiikka

Water protection and economic impacts of a restructured agri-environmental subsidy scheme,
Janne Helin, Luke

Maatalouspolitiikan yksinkertaistaminen – mission impossible?
Jyrki Niemi, Luke

EU:n yhteinen maatalouspolitiikka uudistui – muuttuiko mikään?
Kyösti Arovuori, PTT

Hyvinvointia maatalous- ja puutarhatuotteista

Hygienisointikäsittelyjen vaikutus pilkottujen tuorekasvisten laatuun,
Hanna-Riita Kymäläinen, HY

Jääsalaatin nitraattipitoisuuden säätely viljelyteknisesti,
Kari Jokinen, Luke

Eläimet ihmisten hyvinvointia edistämässä,
Markku Saastamoinen, Luke

Kehitysmaiden ruokaturva

Pyrolysis and Biochar Systems for Sustainable Agriculture Development in Egypt: Challenges and Opportunities,
Kari Tiilikkala, Luke

Women Empowerment in Agriculture in Uganda,
Mila Sell, Luke

Food security measures in Egypt,
Magdy M. Mohamed, Luke

Biotalous: Uudet suunnat ja ennakointi

Energy efficiency of fossil and renewable fuels,
Winfried Schäfer, HY

Understanding Finnish food consumption,
Xavier Irz, Luke

Perunan sivuvirtojen taloudelliset hyödyntämismahdollisuudet,
Jussi Tuomisto, Petla

Kilpailukykyinen hevostalous

Kilpailukykyinen hevostalous tarvitsee kotimaista kasvatusta,
Terhi Thuneberg, HAMK

Teknologian vaikutus työaikaan, kustannuksiin, turvallisuuteen ja hyvinvointiin,
Anna-Kaisa Hyvönen, Savonia

Uudistuva hevostalous,
Sirpa Pussinen, HAMK

Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 2.

Mustasotilaskärpäsen toukkajauhon (Hermetia illucens) aminohappojen sulavuus porsailla,
Tiina Kortelainen, Luke

Peltonätkelmän, kuoritun esparsetin ja soijapulpan (okara) sulavuus sioilla,
Hilkka Silijander-Rasi, Luke

Härkäpapupohjaisten elintarvikkeiden ja elintarvikeingredienttien valmistus,
Hannu Salovaara, HY

Food-use and processes of grain legumes,
Zhongqing Jiang, HY

Maatalouspolitiikka ja tulevaisuuden näkymät

Suomen maatalouden kehitys pitkän aikavälin globaaliskenaarioissa,
Heikki Lehtonen, Luke

Effects of an EU-US trade agreement (TTIP) on the Finnish agri-food sector,
Ellen Huan-Niemi, Luke

Maitomarkkinoiden kehitysnäkymät EU:ssa ja Suomessa,
Csaba Jansik, Luke

Maatalouskaupan vaikutus elin- tarviketurvallisuuteen ja elintarviketurvallisuuden vaikutus maatalouskauppaan,
Tapani Yrjölä, PTT

Orgaaniset maanparannus- ja lannoitusaineet

Perunamaan kyntöanturan rikkominen jankkuroinnilla ja uudelleentiivistymisen hidastaminen maanparannusaineen lisäyksellä hiuemaassa,
Asko Simojoki, HY

Biolaitoksen sivutuotteena syntyvän nestemäinen ammoniumnitraatti, ammoniumsulfaatti ja urea kevätvehnän lannoitteena,
Petri Kapuinen, Luke

Nurmen sato ja rehuarvo kolmella reservikaliumpitoisuudeltaan erilaisella maalajilla – lietelannan ja väkilannoitteen vaikutus,
Kirsi Järvenranta, Luke

Karjanlannan syyslevityksen vaikutus luonnonmukaisen apilaseosnurmen seuraavan kevään valkuaisen tuottoon ja maan liukoiseen typpeen,
Päivi Kurki, Luke

Maatilojen yhteistyö 1

Yhteisnavetat ja kokonaisvaltainen johtaminen kilpailukyvyn lähteinä,
Matti Ryhänen, SeAMK

Strateginen yhteistyö maitotiloilla,
Erkki Laitila, SeAMK

Maatilojen yhteistyön taloudellinen arviointi – case maidontuotannon laajennus,
Timo Sipiläinen, HY

Maatilojen välisen yhteistyön kannustimet ja rajoitteet,
Perttu Pyykkönen, PTT

Tuotantoeläinten terveys 2.

Ylipaineilmanvaihdolla terveempiä vasikoita,
Tapani Kivinen, Luke

Sorkkasairauksien vaikutus lypsylehmien liikkumiseen sekä makuu- ja syömiskäyttäytymiseen,
Lilli Frondelius, Luke

Anything left for animal disease insurance? A choice experiment approach,
Jaakko Heikkilä, Luke

Effects of dietary fatty acid profiles and physical activity on physiological parameters in laying hens,
Ardita Hoxha-Jahja, Savonia

Ruokaketjun kestävyys ja ravinteiden kierrätys

Climate impacts of European diets,
Hanna Hartikainen, Luke

Kerääjäkasvit luomuvihannestilan viljelykierrossa – tilatutkimuksen tuloksia,
Sari Iivonen, Ruralia HY

Suomen normilantajärjestelmä – mahdollisuudet ja haasteet,
Sari Luostarinen, Luke

Viherrakentamisen ympäristövaikutukset,
Frans Silvenius, Luke

Genomiikka (eläin)

Genomisessa eläinmallissa käytetään sekä genotyypitettyjen että genotyypittämättömien eläinten tietoja,
Minna Koivula, Luke

Ovarian transcriptome profiling of Finnsheep, Texel and their crossbred ewes,
Juha Kantanen, Luke

Pohjoismaisten punaisten rotujen hedelmällisyysarvostelu genomisella eläinmallilla,
Kaarina Matilainen, Luke

Suomenkarjan geenivarat hyötykäyttöön: kohti tuotteiden ja palveluiden tuotteistamista,
Terhi Latvala, Luke

Vaihtoehtoja valkuaistuotantoon 3.

Härkäpapu säilörehun raaka-aineena,
Kaisa Kuoppala, Luke

Eri säilöntäaineiden soveltuvuus härkäpapuvehnä- ja hernevehnä- kokoviljojen säilöntään,
Arja Seppälä, Luke

Härkäpapusäilörehun ja rypsitason vaikutukset maitotuotokseen ja ravintoaineiden hyväksikäyttöön,
Marjukka Lamminen, HY

Puhdas sinimailaskasvusto tulee niittää ajoissa,
Kirsi Mäkiniemi, Luke

Ympäristökuormitus ja seuranta 2.

Maatalouden ympäristötukijärjestelmän valvonnassa havaitut ongelmat,
Hanna Partio, HY

Maan fosforitason ja viljelymenetelmän vaikutus simuloituun glyfosaatti-kuormitukseen,
Katri Siimes, SYKE

Comparison of glyphosate persistence in clay soil on no-tilled and autumn ploughed plots,
Ekaterina Petruneva, Luke

Uusilla ympäristötekniikoilla tuotantorakennuksen hajuhaittaa vastaan,
Maarit Hellstedt, Luke

Kasvinsuojelu uudistusten edessä 1.

Kasvinsuojelututkimus tiiviimmin osaksi kestävän kasvintuotannon kehitystä – Suomelle oma strateginen tutkimusohjelma,
Irene Vänninen, Luke

Peltomaan tautisuppressiivisuuden tehostaminen muokkausmenetelmän ja viljelykierron avulla,
Ansa Palojärvi, Luke

Herbisidiresistenssi Pohjoismaissa ja Baltiassa,
Heikki Jalli, Luke

Candidatus Liberibacter solanacearum -bakteerin levinneisyys ja esiintyvyys Suomessa,
Minna Haapalainen, HY

Maatilojen yhteistyö 2.

Hivenaineet ja kestävä tehostaminen,
Anthony Owusu-Sekuyere, HY

Energian käyttö, ravinnevirrat ja kasvihuonekaasupäästöt kotieläin- ja kasvintuotantotilojen välisessä yhteistyössä,
Vesa Luukkonen, HY

Palkokasvien energia- ja lannoituskäyttö,
Hannu Mikkola, HY

Kestävä tehostaminen maatalouden haasteena – Keste-hankkeen esittely,
Fred Stoddard, HY

Kestävä lehmä ja maidontuotanto 1. (jalostus)

Lehmien ylläpitotarpeen ja muuntokelpoisen energian käytön tehokkuuden perinnöllinen vaihtelu maidontuotannossa,
Marja-Liisa Sevón-Aimonen, Luke

Naarashedelmällisyyden perinnölliset tunnusluvut pohjoismaisilla lypsyroduilla,
Kirsi Muuttoranta, Luke

Lypsykarjan hedelmällisyyden jalostusarvostelu päivitetty eläinmalliksi,
Anna-Maria Tyrisevä, Luke

Lypsylehmien muuntokelpoisen energian saannin mallinnus rehuhyötysuhde-ominaisuuksien kehittämistä varten,
Terhi Mehtiö, Luke

Monivaikutteinen luomu

Ideaali suomalaisen ruokaketjun malli, joka mahdollistaa hallituksen luonnonmukaisen tuotannon tavoitteiden saavuttamisen,
Jaakko Nuutila, Luke

Ruokakaupan markkinaeetos: miten luomua myydään?
Minna Mikkola, HY

Vertailu luonnonmukaisesti ja tavanomaisesti tuotetun maidon koostumuseroista: meta-analyysi,
Tuomo Kokkonen, HY

Metsien keruutuotteiden luomustatus kannattaa hyödyntää,
Birgitta Partanen, Ruralia HY

Säävaihtelu ja riskien hallinta kasvintuotannossa 1.

Kasvukauden sään vaihteluiden äärevyys ja ennustettavuus Suomessa,
Ari Venäläinen, Ilmatieteenlaitos

Säävaihtelu, kasvintuotannon haavoittuvuus ja sopeutumiskyky,
Pirjo Peltonen-Sainio, Luke

Kasvinjalostuksen rooli pohjoisten tuotanto-olojen ja ilmastonmuutoksen hallinnassa,
Merja Veteläinen, Boreal kasvinjalostus Oy

Syysolojen ja perimän vaikutus nurmiheinien talvenkestävyyteen, keväistymiseen ja sadontuottoon,
Mervi Seppänen, HY

Ilmasto- ja energiapolitiikan tulevaisuden vaihtoehdot

Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähennyspotentiaali – hillintäkeinojen asiantuntija-arvioinnin tuloksia,
Heidi Rintamäki, Luke

Uusien ohjauskeinojen toteuttavuus- arviointi maatalouden ilmasto- ja energiatavoitteiden edistämisessä,
Pasi Rikkonen, Luke

Maatalouden ilmastopäästöjen hillintäkeinot – analyysi tilatason vaikutuksista,
Olli Niskanen, Luke

Vähähiilisen maaseudun tulevaisuus vuoteen 2030,
Vilja Varho, Luke

Ympäristökuormitus ja seuranta 3.

Maatalouden vesiensuojelutoimenpiteiden vaikutusten todentaminen jatkuvatoimisilla mittauksilla,
Pasi Valkama, Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys

Mallinnus vesistökuormituksen seurannan työkaluna – torjunta-aine glyfosaatin huuhtoutuminen viljellyltä savimaalta,
Katri Senilä, Luke

Salaojaston toiminnan tehokkuuden arviointi hydrologisella mallilla,
Jaakko Hlassi Warsta, Aalto-yliopisto

The INCA-Pathogens model application to the Finnish river basin,
Katri Rankinen, SYKE

Kasvinsuojelu uudistusten edessä 2.

Glyfosaatin ympäristöriskit,
Kari Saikkonen, Luke

Pyrolyysilämpötila vaikuttaa biohiilen kykyyn vähentää glyfosaatin huuhtoutumista peltomaasta,
Marleena Hagner, HY

Mobiilisovelluksesta apua kasvintuhoojien tarkkailuun,
Marja Jalli, Luke

Viljelysuunnitteluohjelmistoon integroitu ennustepalvelu ohjaa ja tarkentaa torjuntapäätöksiä,
Sari Peltonen, ProAgria

Maatalousyrittäjyys ja hyvinvointi

Viljelijöiden hallinnollinen taakka,
Timo Karhula, Luke

Työnkäytöltään tehokas ja toimiva lypsykarjatila – Työntutkimus kahdella suomalaisella lypsykarjatilalla,
Minna Tiitinen, Savonia

Idea and practice of inclusive farming,
Winfried Schäfer, Luke

Maatalouskoneiden työturvallisuusriskit ja niiden hallinta,
Jarkko Leppälä, Luke

Kestävä lehmä ja maidontuotanto 2. (ruokinta)

Mikä olisi sopiva ruokinnan intensiteetti maidontuotannossa?
Auvo Sairanen, Luke

Lypsylehmien ruokinnan kannattava intensiteetti,
Olli Niskanen, Luke

Laiduntaminen lypsyrobottitilalla ja laiduntamisen kustannukset,
Heikki Havukainen, Savonia

Elopaino, kuntoluokka ja maidon pitoisuudet lehmän energiataseen kuvaajana,
Päivi Mäntysaari, Luke

Automaation tekninen kehitys

Robotisoidun niittokoneen teknologiset haasteet,
Timo Oksanen, Aalto-yliopisto

ISOBUS yhteensopivien työkoneiden etämonitorointi ja standardisointi,
Ilkka Seilonen, Aalto-yliopisto

The utility value of monitoring selected group of pigs in fattening herd,
Anna Helena Stygar, University of Copenhagen

The National Plant Phenotyping Infrastructure, NaPPI,
Kristiina Himanen, HY

Säävaihtelu ja riskien hallinta kasvintuotannossa 2.

Säävaihtelu ja kasvintuhoojariskit peltokasveilla,
Erja Huusela-Veistola, Luke

Fusarium-toksiinien riskin ennustaminen Suomessa
Timo Kaukoranta, Luke

Viljelykasvien simulointimallit viljely-järjestelmätason tarkasteluun ja ennakointiin
Taru Palosuo, Luke

Satovahinkovakuutusten kysyntään vaikuttavat tekijät Suomessa,
Petri Liesivaara, Luke
 

Posteri-esitysten pitkät versiot

Partanen_Wahlroos_2016.pdf

Kekkonen_ym_2016.pdf

Nieminen_2016.pdf

Kykkänen_ym_2016.pdf

Vesiaho_Kaihlajarvi_Riipinen_2016.pdf

Monkkönen_ym_2016.pdf

Roponen_Auer_Kaihlajarvi_2016.pdf

Palmio_ym_2016.pdf

Ruosteenoja_maataloustieteen-pv-2016-pitkae.pdf

Bovellan_ym_2016.pdf

Partanen_Monkkonen_Suhonen_2016.pdf

Manni_2016.pdf

Hyrkas_ym_2016.pdf

Kataja_Ahonen_Riipinen_2016.pdf

Hautsalo_Mansikan_fosforilannoituksen_tarkentaminen.pdf

Kapuinen_Ikalainen_2016_Maatilakasittely.pdf

Kapuinen_Ikalainen_2016_Typen_lahde.pdf

Kapuinen_Ikalainen_2016_Levitystasaisuus.pdf

Kapuinen_Ikalainen_2016_Huuhtoutumat.pdf

Harmanen_Esala_2016_Takapyorakonekylvon.pdf

Virkkunen_et_al_Agroekologinen_symbioosi_tuottaa.pdf

Virkajarvi_et_al_Lehtilaikkutautien_ja_niiden_kemiallisen_torjunnan.pdf

Kortelainen_et_al_Sinisimpukkajauhon.pdf

Niemi_et_al_Use_of_mobile_phones.pdf

Konig_et_al_Valkolupiinin_soveltuvuus_sailorehuksi.pdf

Suomela_et_al_Green_Care_toiminnan.pdf

Makiniemi_et_al_Sinimailasen_kasvustorakenteen_merkitys.pdf

Makiniemi_Partanen_Kuinka_parhaiten_ohjata.pdf

Suokannas_Sailorehuksi_korjattavan_harkapavun.pdf

 

Suullisten esitysten ohjelma on alla pdf-muodossa (presentations2016)

Proceedings